Skrevet av Karen Therese Sulheim Haugstvedt

Før flyet ditt tar av blir du alltid minnet på: Du må ta på deg din egen surstoffmaske før du kan hjelpe andre! Dette gjelder i hverdagen din også – ikke minst nå. Så hva er surstoff for deg?

Når livet blir snudd på hodet, slik som i denne tiden preget av Koronasmitte, så er det lett å føle seg hjelpeløs. Hva skjer? Hva kan jeg gjøre? Samtidig åpner nye situasjoner for nye muligheter, og vi mennesker er egentlig imponerende oppfinnsomme når vi bare får tenkt oss om. Uansett hvordan situasjonen ser ut kan du utnytte de ressursene du har.  Kanskje kan du bruke denne underlige tiden til noe du ikke har tenkt så mye på eller hatt tid til i det siste? Når noen dører lukkes kan du prøve å åpne noen nye.

Du tar vare på deg selv ved å ta vare på det som er viktig for deg, viser vår forskning. Mennesker som har opplevd store utfordringer i livet understreker at det ble avgjørende for dem å virkelig tenke gjennom og ta tak i det de oppdaget var viktig. Har du tenkt på hva det er, for deg?

Gi deg selv en stille stund alene, kanskje med en god kopp te eller kaffe – eller litt rolig musikk. Og kjenn etter: hva er virkelig viktig – i disse annerledes dagene? Skriv gjerne ned noen stikkord om hva dette er, for deg  —–

Og så kan du tenke gjennom en vanlig dag slik den ser ut nå: Får du tatt vare på det som du kjenner er viktigst nå? Hva gjør du da? Og kan de andre merke hva som er viktig for deg?

Dette kan være et første skritt til å gjøre noen små forandringer – eller til å bli mer bevisst på noe du allerede gjør som er bra: som å gi andre et smil, ta en telefon, gå en tur, være for deg selv. Igjen: hva er ditt surstoff?

Ta vare på deg selv ved å gjøre nettopp det som er viktig: noe som gjør deg, og andre, glad!


Karen Therese Sulheim Haugstvedt  er ansatt ved Ahus, Avdeling samhandling og helsefremming («hub» for ABC i Norge). Hun har 20 års praksis som fysioterapeut i habilitering. Siden 2000 har hun ledet prosjekter (PhD) hvor målet har vært aktiv medvirkning og ressursmobilisering for den enkelte pasient og pårørende. Egen ”livsmestring” har også stått sentralt i utviklingen av metodikken ”Self-Awareness through Values and Emotions” (SAVE).

For mer informasjon om SAVE klikk her.
Karen.therese.sulheim.haugstvedt@ahus.no